CRNA GORA

Zemlja divlje prirode, prelijepe obale, mističnih planina i pitomih ljudi, ako bi smo morali da Crnu goru opišemo u par reči ovo bi svakako bilo to, ipak iako mala zemlje Crna Gora je daleko više od toga.

  • >

Ono po čemu je Crna gora specifična je svakako raznolikost njenog prostranstva. Kao rijetko gdje u svijetu možete ujutru se možete kupati i sunčati na moru, ručati na nakom od jezera, a već popodne uživati u čistom planinskom vazduhu.  Nigdje nećete naći, na tako malom prostoru, toliko prirodnog bogatstva, ljepote, pitomih plaža, bistrih jezera, brzih reka i predivnih planina – osim u Crnoj Gori.

Zemlja čuda. Ćup pun najrazličitijeg blaga. Kao da se zaista, kako kaže legenda, bogu iznad Crne Gore pocijepala vreća kad je dijelio darove prirode, pa mu poispadale planine a i štošta drugo.

Geografi će, pak, reći da je ovo područje na jugu Evrope i Balkana, neveliko ali jedinstveno po raznovrsnosti, nastalo djelovanjem snažnih sila prirode u davna vremena. Silama ili slučajno, tek – ispalo je lijepo i neobično, veličanstveno.

Nezaboravno. I pojedinačno i u harmoniji: morska so, mimoza i oleandri, planinsko cvijeće, vječiti snijeg, crni bor, miris kolibe i vrućeg domaćeg hljeba, kamenog stepeništa starog grada, zrelog vranca i suvih smokava, kao i lijepih, visokih ljudi.

Crna Gora se nalazi između 41º 52´- 43º 42´ sjeverne geografske širine i 18º26´- 20º22´ istočne geografske dužine, pa pripada srednjem Mediteranu, odnosno južnoj Evropi.

Na sjeveru se graniči sa Srbijom, na jugoistoku sa Kosovom i Albanijom, sa juga je od Italije dijeli Jadransko more, a na zapadu su joj susjedi Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Crna Gora je ponosna zemlja koju krasi duga i burna istorija, iako vjekovima centar različitih kulturnih i religijskih uticaja, Crna Gora je danas multietnička država poznata po toleranciji i skladnim odnosima njenih naroda.