BAR - KAPIJA CRNE GORE


Područje barske opštine se nalazi na jugoistoku Crne Gore, između Jadranskog mora i Skadarskog jezera, oivičeno podgoričkom, budvanskom, cetinjskom i ulcinjskom opštinom, dok je sam grad Bar na 42’ 6’’ geografske širine i 19’6’’ geografske dužine, uz nadmorsku visinu od četiri metra. Površina opštine iznosi 505 kvadratnih kilometara.
 
Na području barske opštine se izdvajaju tri osnovne prostorne cjeline. Prva je primorsko-ravničarska (pojas pored mora, uz niske planinske strane Barskog, Mrkovskog i Goranskog polja, i dio Crmnice), druga je zona visokih planina (prirodna granica između Jadranskog mora i Skadarskog jezera), a treću predstavlja obala Skadarskog jezera.

Bar ima više od 46 kilometara morske obale, sa dvadesetak plaža, dužine oko devet kilometara. Prosječna julska temperatura mora je 23,2C, a providnost pet metara.

O starosti grada govori Stari grad Bar, radi se zapravo o tvđavi koja je više vekova bila centar ovog mesta, sve dok se stanovništvo nije počelo seliti niže u polje. Da li ste čuli za staru maslinu, koja je stara 2000 godina? Ta maslina se nalazi u mestu Mirovica u Baru, tačnije u njegovom starom delu, što govori da je na ovim prostorima bilo života i pre dva milenijuma.

Bar je poznat po nautičkom turizmu, u njemu se nalazi jahting klub, za sve ljubitelje jedrenjaka ovo je pravo mesto. što se tiče provoda, u gradu ima dosta različitih restorana, kafića i klubova, u zavisnosti šta volite. Za one koji vole da probaju neko tipično mediterasko jelo, predlažemo Vam da probate usoljenu sardelu. Ukoliko volite masline, ono što nikako ne smete da ne probate jeste barska maslina, koju takođe možete kupiti na velikoj pijaci u Baru. Od dešavanja u ovom gradu bi izdvojili: internacionalni tv festival, susreti pod starom maslinom, festival vina i ukljeve, maslinijada, gitarijada, barski ljetopis, dani ekologije, turizma i kulture, plivački maraton i mnoge druge manifestacije.